čtvrtek 21. září 2017

Stát podporuje lepší bydlení

Plánujete vlastní bydlení či rekonstrukci?
Víte, že můžete získat až 600 tisíc Kč od státu na vlastní bydlení?
Pro koho je program určen?
Za jakých podmínek úvěr získáte?


Bydlet ve svém chce téměř každý. Jen málo lidí si však může pořídit bydlení bez pomoci úvěru. Nejčastějším řešením, jak financovat koupi či výstavbu nemovitosti, je hypoteční úvěr v bance. Málokdo však ví, že mladé rodiny mají možnost výhodně si půjčit od Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Jaké jsou možnosti? A jaké podmínky musí žadatel splnit?

SFRB má několik programů. 

Program 600 

Je určen mladým do 36 let pečujícím o dítě do 6 let. Žádat mohou manželé, ale i nesezdané páry. Podmínkou je, že žádný z žadatelů nesmí být v době podání žádosti vlastníkem obydlí. Výše úvěru může být od 50 tisíc do 600 tisíc Kč. Úvěr lze využít na výstavbu, koupi nebo převod družstevního podílu. Zejména třetí možnost je zajímavá, protože koupi družstevního bytu zpravidla nelze financovat klasickou hypotékou.
Úroková sazba úvěrů je minimálně ve výši základní referenční sazby EU (tj. pro rok 2017 0,45% p.a.) plus k tomu 1-2% p.a. Fixace úrokové sazby je na dobu max. 5 let. Výhodou je, že správa a vedení úvěru je bez poplatku, také lze zdarma konzultovat s pracovníky SFRB. Mimořádné splátky i předčasné splacení úvěru taktéž nejsou zpoplatněny, což opět představuje výhodu oproti hypotečním úvěrům.
Jaké jsou podmínky? Úvěr lze získat maximálně ve výši 50% skutečných nákladů na výstavbu, nebo v případě koupě do výše 50% z nižší ceny převodní či odhadní. Splatnost je maximálně 15 let. Co se týče zajištění úvěru, má klient dvě možnosti. Buď zástavní právo k nemovitosti, kdy SFRB je první v pořadí. Pokud to nelze, je možné zajištění ručitelem. Úvěr lze tedy dobře využít k dofinancování jiného úvěru, například hypotéky. Jedinou podmínkou je, že součet obou úvěrů nesmí přesáhnout 90% ceny nemovitosti nebo nákladů na výstavbu.

Program 150

Těm, kdo se chystají rekonstruovat nebo opravovat nemovitost, je určen program 150.
Má obdobné podmínky jako Program 600, jen zde mohou žádat i samoživitelé do 36 let s nezletilými dětmi. Žadatel musí být vlastníkem, spoluvlastníkem dané nemovitosti či členem bytového družstva.
Úvěr může dosahovat výše až 150 tisíc, úroková sazba je neměnná po celou dobu úvěru – aktuálně 2% p.a. Splatnost může být až 10 let. Příjemce úvěru musí mít ručitele do věku 55 let s čistým příjmem alespoň 10 tisíc v posledních 3 měsících. Výhodou je, že není nutné zastavovat nemovitost. Kromě oprav a rekonstrukcí lze z tohoto úvěru pořídit například kuchyň se spotřebiči, tepelné čerpadlo nebo solární panely na ohřev vody a vytápění.


Úvěry ze SFRB mohou pro mladé rodiny vycházet velmi zajímavě. V každém případě je ale potřeba vše důkladně propočítat a porovnat s nabídkami bank. Nevíte si rady? Obraťte se na odborníky!

Žádné komentáře:

Okomentovat