pátek 7. července 2017

Neokrádejte své peněženky


Máte jednu kapsu prázdnou a druhou děravou?
Žijete z výplaty do výplaty?
Nevíte, co je to RPSN?

Neokrádejte sami sebe!
Finanční gramotnost Čechů je na katastrofálně nízké úrovni. Potvrzuje to například výzkum ING Pojišťovny (2013). V něm jsme skončili mezi třemi nejhoršími ze 44 zemí. Jaké finanční chyby nejčastěji pácháme? 






  • Nečteme smlouvy. Jen málo z nás si prostuduje celý dokument včetně všech dodatků, výluk či ceníků služeb.
  • Myslíme si, že nejnižší úrok je ten nejlevnější

  • Necháváme se zlákat příznivými úrokovými sazbami v reklamách.  Přitom tím nejdůležitějším, co by nás mělo zajímat, je RPSN. Zde jsou promítnuty veškeré další náklady spojené s úvěrem. 
  • Myslíme si, že pojištění „jen tak” zanikne. Opak je pravdou. Pokud přestaneme smlouvu platit, pojišťovna ji sice po čase může vypovědět, bude po nás ale požadovat neuhrazené platby. 
  • Neaktualizujeme smlouvy. U životního i neživotního pojištění je třeba pravidelně kontrolovat, zda nastavení odpovídá aktuálnímu stavu. Pokud tomu tak není, pojišťovna nám v případě pojistné události nemusí vyplatit odpovídající krytí. 
  • Jsme přesvědčeni, že úrazové pojištění kryje všechna rizika. Invalidita, smrt nebo pracovní neschopnost v důsledku nemoci jsou přitom události, které se stávají častěji než úrazy a zároveň velmi výrazně zasáhnou rodinný rozpočet. 
  • Při investování se řídíme podle médií. Necháme se snadno ovlivnit informacemi, které nejsou relevantní, místo toho, abychom používali zdravý rozum.
 Chyb, které Češi páchají, je celá řada a toto rozhodně není kompletní výčet.
 Jak jim předcházet? Smysl vidíme ve finančním vzdělávání.
Proto...
Během 5 let 
jsme na 11 školách 
vzdělali 800 studentů! 

Nebuďte ovce a přemýšlejte o svých penězích!

Žádné komentáře:

Okomentovat