středa 30. května 2018

Jak na zdravotní a sociální pojištění po skončení školy?


Období maturit a státních zkoušek mají studenti skoro za sebou.
Kdy si začít platit sociální a zdravotní pojištění?
Máme pro vás několik rad…

Se sociálním pojištěním si čerství absolventi nemusí dělat starosti, neboť sociální pojištění odvádí pouze zaměstnanec nebo podnikatel (tzn. člověk výdělečně činný). Kdo nevydělává, sociální pojištění neplatí.

U zdravotního pojištění je to trochu jinak…

Jestliže jste úspěšně složili maturitní či bakalářskou zkoušku a po prázdninách pokračujete dále ve studiu na vysoké či vyšší odborné škole, tak zdravotní pojištění platit nemusíte. Od letoška stát hradí zdravotní pojištění také doktorandům v prezenční formě studia, i když je jim více než 26 let.  

Pokud jste neměli štěstí při losování otázek a maturitní zkoušku jste neudělali, tak jste hájeni do konce srpna. Pak se musíte přihlásit u zdravotní pojišťovny či na úřadě práce. V případě, že jste vysokoškolák a státnice v kapse nemáte, tak vám nadále zůstává statut studenta, tzn. zdravotní pojištění za vás hradí stát, dokud zkoušku nesložíte (maximálně ale do 26 let).

Jestli po škole nastupujete na jazykovou školu, tak zdravotní pojištěni za vás hradí stát jen v případě, pokud se jedná o zařízení s akreditací ministerstva školství. Zároveň se musíte na jazykovku přihlásit do konce kalendářního roku, ve kterém jste složili maturitní zkoušku.

Patříte mezi studenty, kteří se k závěrečným zkouškám ani nedostali? Nebo jste byli ze školy vyloučeni? Pak máte povinnost se do 8 dnů přihlásit a platit zdravotní pojištění. Doba osmi dnů začíná běžet ode dne doručení prohlášení o ukončení studia či od doby, kdy vyloučení nabylo právní moci.

Už vás do školních lavic po maturitě nikdo nedostane? Tak si můžete užít poslední prázdniny, neboť stát za maturanty platí zdravotní pojištění do konce srpna. Vysokoškoláci mají kratší termín-měsíc od složení státní závěrečné zkoušky (nikoli od promoce) se musí na zdravotní pojišťovně hlásit.


Žádné komentáře:

Okomentovat