úterý 4. července 2017

Jak se nezbláznit na mateřské

...aby radost nebyla jen na fotce
Plánujete rodinu?
Říkáte si: "Jak to finančně zvládneme?"
Chcete si užít své dítě?

 Příchod miminka patří k nejkrásnějším obdobím v životě. Abychom si mohli bez starostí užívat, vidět, jak náš potomek roste, je dobré se na toto období finančně připravit. 
 Sestavili jsme pro vás sedmero užitečných zásad, jak finančně přežít mateřskou a rodičovskou dovolenou a nezbláznit se.


  1.  Mějte své finance pod kontrolou. Pravidelně si dělejte měsíční finanční bilanci. Budete tak mít dokonalý přehled o příjmech a výdajích rodiny. Spočítejte si také, o kolik se sníží příjem rodiny po nástupu na mateřskou a posléze rodičovskou dovolenou.
  2.  Začněte si včas tvořit finanční rezervu. S miminkem se pojí nemalé výdaje. Na ně by rodina měla být připravena. Konkrétnější čísla naleznete v jiném článku našeho blogu.
  3.  Aktualizujte si pojistné smlouvy. Neplaťte zbytečně za rizika, která nepotřebujete. Například pro ženu na mateřské je zbytečné platit si pojištění pracovní neschopnosti. Pojišťovna by stejně neplnila.
  4.  Nastavte si správně hypotéku. Pokud plánujete hypoteční úvěr nebo se vám blíží fixace u stávajícího úvěru, nastavte si co nejnižší měsíční splátku. Budete tak schopni splácet, i když se příjem rodiny sníží.
  5. Nezapomeňte na zajištění živitele rodiny. Ten by měl být pojištěn pro případ smrti na částku ve výši 2-3 násobku ročního příjmu. K tomu je potřeba připočítat nesplacené závazky. Důležité je také pojištění pracovní neschopnosti a invalidity, které vás ochrání v případě dlouhodobého výpadku příjmů.
  6. Utrácejte s rozmyslem. Nepodléhejte reklamám. Nenakupujte pro dítě hlouposti a zbytečnosti.
  7. Nezadlužujte se. Nevycházíte s příjmem? Raději omezte nepotřebné výdaje . Kreditní karty, kontokorenty a spotřebitelské úvěry jsou cestou do pekel.
Věříme, že naše sedmero  vám pomůže udělat si přehled v rodinných financích. Pokud se budete řídit našimi zásadami, nemusíte si s financemi lámat hlavu a můžete se plně věnovat příjemnějším povinnostem. Když budete potřebovat radu, poradit, obraťte se na nás. Rádi jsme vám k dispozici!



Žádné komentáře:

Okomentovat